Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Téma športovania sa čoraz viac ozýva nielen medzi mladými ľuďmi. Hľadajú sa noví investori, nové plochy na výstavbu športových areálov.

V predchádzajúcom volebnom období sa veľa hovorilo o zámere obnoviť prevádzku bazéna na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu Na Pántoch 9 v Bratislave – Rača. Vyzeralo to celkom nádejne najmä po spoločnej obhliadke s predsedom BSK Frešom. Všetkým nám bolo jasné, že bazén by nielen prispel k športovaniu žiakov a verejnosti, ale by aj prispel k atraktivite školy. Jeho rekonštrukciu sa mi podarilo zapracovať do Akčného plánu BSK v Programe hospodárskeho a sociálneho rozvoja kraja, avšak k realizácii sa nepristúpilo.

Bazén je odstavený už viac ako 10 rokov. Dovtedy bol využívaný na plavecké kurzy i tréningy športovcov. Bol materským bazénom plaveckého klubu ORCA, konali sa v ňom rôzne súťaže vrátane svetového pohára v plutvovom plávaní. Slúžil aj verejnosti, najmä z Vajnor, Rendezu a Rače.

Verím, že v tomto volebnom období získam podporu medzi poslancami BSK, aby sme bazén opäť uviedli do prevádzky. Budem však potrebovať spoluprácu pri presadzovaní tejto myšlienky. Týmto článkom sa preto obraciam na vás aj s prosbou o občiansku podporu zámeru. Čím väčší záujem prejavíme, tým bude väčšia šanca zámer obhájiť ako celospoločenskú objednávku. Možno bude potrebné aj zozbieranie podpisov.

Mnohí sa ma pýtate, ako bazén vyzerá a aké má parametre. Podarilo sa mi získať podrobnejšie informácie. Plavecký bazén bol otvorený asi v roku 1991 a postavený na základe projektovej dokumentácie z roku 1984. Pre záujemcov uvádzam zopár technických detailov z projektovej dokumentácie.

Bazén bol postavený v rámci komplexu športoviska pre účely vtedajšieho odborného učilišťa potravinárskeho. Investorom bol Zdroj PR Bratislava. Objekty športoviska (telocvičňa, bazén a šatne ) sú založené na monolitických betónových pätkách. Zberná nádrž pod bazénom je založená na pätkách a základových pásoch z prostého betónu. Objekt plaveckého bazénu je kombinovanej konštrukcie. Prízemie objektu je riešené ako monolitický železobetónový skelet, v ktorom je riešená monolitická zberná nádrž bazénu. Voda sa do bazénu dostáva cestou recirkulačného systému a cez zariadenie na úpravu vody a dávkovaním chemikálií. Spôsob odberu vody z bazénu je vertikálny a horizontálny z dna, kde je vylúčené prisatie človeka. Počet bazénových vpustí je 19. Stropná konštrukcia okolo bazénu je monolitická železobetónová trámová konštrukcia s monolitickými doskami. Okná sú oceľové a zdvojené. Rozmery bazéna 25m x 12,5 m x 1,65m ÷ 1,25 m.

Posledný záznam na tabuli v bazéne je zo dňa 23.9.2003, teplota vzduchu 27° C, teplota vody 26,5° C. Odvtedy stojí voda v bazéne. Steny jemne zarástli machom, ale bez straty jedinej kvapky vody priesakom sa drží bazén v podstate v poriadku. Pôvodnú technológiu by bolo potrebné vymeniť za efektívnejšiu a úspornejšiu. Pravdepodobne v poriadku je aj vzduchová ventilácia a kúrenie. Výmenu by si vyžadovali okná a keramická dlažba okolo bazéna. Bazén je konštruovaný ako nadzemná stavba, ku ktorej by sa dala pristavať aj letná terasa na slnečnej, južnej strane objektu. Ku komplexu patria aj ďalšie voľné priestory, ktoré by sa dali postupne upraviť napríklad na wellness a školské pracovisko pre praktické vyučovanie odborných predmetov v oblasti služieb a cestovného ruchu. Prevádzka bazéna bola vraj stratová . Náklady boli cca 50 000 € a výnosy 30 000 €. Pre úspešnú argumentáciu efektívnosti využívania bazénu budeme potrebovať pomôcť škole s nápadmi pre maximálne využitie, aby sa prevádzková strata nevytvárala. Je pravdepodobné, že dnešné technológie sú ďaleko efektívnejšie, ale aj tak podstatný bude skutočný záujem o plávanie nielen zo strany športovcov, ale aj okolitých škôl a verejnosti. Uvítala by som nejaké inšpirácie na pravidelné využívanie bazéna. Pomohli by aj nejaké fotografie z doby, keď bazén fungoval. Konali sa tam rôzne preteky a výcviky. Ak by ste nejaké našli, pošlite mi ich, prosím, na mail, alebo mi zavolajte a ja ich oskenujem.

V lete pripravujeme rozpočet župy na rok 2015 a na ďalšie dva roky. Čím bude náš hlas silnejší, tým skôr sa nám podarí tento zámer do rozpočtu presadiť. V krátkom čase pripravím petičný hárok, ktorý by sme adresovali Zastupiteľstvu BSK. Umiestnim ho sem aj na Facebook.

RNDr. Anna Zemanová,
poslankyňa Z BSK a predsedníčka Finančnej komisie

Kontakt:
0905 386 130




Interiér plaveckého bazénu dnes.


23.9.2003 zastal v plaveckom bazéne čas


Technologická časť sa nachádza pod nádržou bazéna:



11 komentárov:

  1. ... lokalitu na Pántoch mnohí obyvatelia hl. mesta a dokonca ani Rače nepoznajú. nestálo by za to zorganizovať niečo ako deň otvorených dverí, kedy by si ľudia mohli plaváreň pozrieť, na vlastné oči vidieť, v akom je stave a vyskúšať si dopravný prístup autobusom MHD a osobným autom vrátane parkovania? pomohlo by to motivovať obyvateľov k podpore rekonštrukcie plavárne z verejných zdrojov zapojením sa do verejnej diskusie prípadne do hromadnej požiadavky adresovanej zastupiteľstvu a vedeniu BSK.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Súhlasím s Mirom - aj keď sa si ten bazén pamätám s plávania ešte aj na strednej.
    Minule som bol na obhliadke všetkých vonkajších športovísk a je to teda obrovský areál - škoda ho - verím, že sa bude dať využiť nejako.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prihováram sa za otvorenie tejto témy a hlavne za znovuoživenie bazéna a ak by sa dalo aj za rozšírenie možnej ponuky športovania v tejto - pre našu mestskú časť - blízkej lokality. Veď plávanie je jeden z najzdravších športov vhodný pre každý vek.

    D.Luknárová

    OdpovedaťOdstrániť
  4. je skoda toho bazena ja ako dieta som tam velmy rada chodila plavat aj s kamaratkami a bola by som velmy rada keby sa obnovil ...je to skoda :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Je to výborný nápad. Ja osobne som tam chodila plávať aj moje deti. Budem túto aktivitu podporovať ako sa dá. Gelingerová

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Napad je to Fajn, ale zaujimalo by ma ako by vyzerala ekonomika prevadzky bazena. Raz uz stratový bol. Nebudu to vyhodene peniaze, ked bude stratový aj teraz ? Myslim ze je v Nasej MC kam investovat....

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Samozrejeme, ze bude stratovy. Tieto bazeny su vysoko stratove vzhladom na zastarale technologie a vobec konstrukcne riesenia priestorov. Iba blazon moze navrhovat ich znovuozivenie. Toto je uz parketa pre sukromnu sferu. Radil by som sa zamerat na efektivnejsie napady.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ale nie, to je uzasny napad, treba ho podporit, podme vyhodit kopec penazi, ktore mozu byt pouzite efektivnejsie, na rekonstrukciu niecoho co nefunguje prave preto, lebo to bolo stratove a teda ekonomicky nevyhodne. Pani Gelingerova nam s tým velmi rada pomože a vyrieši tým zase niejaký problém. Huraaaaaa, aj ja to chcem podporit.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dobrý deň, prevádzka bola stratová, podľa ústnych informácií v čase prevádzky náklady boli 1 500 000 Sk a výnosy okolo 900 000 Sk. Bazén fungoval na báze naprojektovanej technológie z roku 1984. Dnes sú oveľa efektívnejšie technológie a po realizácii aj energeticky úsporných opatrení by bola strata v súčasnosti určite nižšia. Aj toto je dôvod, pre ktorý nie je jednoduché zastupiteľstvu prijať rozhodnutie o jeho sprevádzkovaní. Okrem vyvolanej investície, je potrebné pamätať aj na prevádzkovanie plavárne. Skúsim dohodnúť deň otvorených dverí na škole a sprístupniť plaváreň na obhliadku aj verejnosti. Pre účinnú obhajobu využívania plavárne a ekonomických prepočtov navrhnem cez BSK vypísať verejnú výzvu na prípadných záujemcov o využívanie bazéna, okrem školy a širokej verejnosti. pripravujem aj podpisový hárok na podporu tohto zámeru. Uvítam každý ďalší konštruktívny nápad .

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Je jasne ze ludia by obnovenie prevadzky bazena privitali, avsak pokial ma byt jeho prevadzka stratova, tak je nezmysel sa vobec pokusat o takuto investiciu. Uz nie len z dovodu kto zaplati rekonstrukciu, ale kto bude znasat stratu pocas prevadzky s tym aby bol v prevadzkyschopnom stave. Inak by sa tam iba natlacili peniaze a zas by sa prestal prevadzkovat. To si viem naozaj predstavit aj efektivnejsie vyhodit peniaze.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Bazén v školskom zariadení nikdy nebude podnikateľskou aktivitou, ale mal by byť účelne využívaný, aby sa výdavky a výnosy vyrovnali.

    OdpovedaťOdstrániť